Hvorfor bruge vindtørrede egetræsbjælker?

Åbent fra i morgen08:00 kl

da

Eg bjælker tør

Vindtørrede egebjælker

Spær af egetræ vindtørret

Lange egetræsplanker

Vindtørrede linjer af eg

Gamle planker

Gamle havneplanker

Eg Reims planker

Gamle fyrre- og granplanker

Jernbaneplanker af eg

Gamle egetræsplanker

Hylder til vinpresse af gammelt egetræ

Gamle egetræsplanker

Brædder af stødtræ

Egetræsplanker naturkant

Planker af fransk eg

Gamle træbjælker

Gamle egebjælker

Gamle fyrretræsbjælker

Gamle elmebjælker

Gamle egetræsbjælker til børn

Gamle åse

Gamle pullerter

Gamle amerikanske fyrretræsbjælker

Gammel træbase

Gamle planker fra jernbanevogn

Vognbrædder af børstet eg

Vognbrædder af eg høvlet

Vognbrædder af hårdt træ

Gamle vognbrædder af fyrretræ og gran

Plankebord

Plankenbord gammel eg

Bord af vognbrædder

Klosterbord i eg

Bord med træstamme af eg

Gammelt udendørs bord i eg

Træloftsbeklædning

Gamle tagplader af egetræ

Gamle brædder til tagbeklædning

Tagbeklædning af fransk eg

Trægulv

Gammelt egetræsgulv

Egetræsgulv

Gammelt amerikansk fyrretræsgulv

Gammelt fyrretræsgulv

Arkitektonisk samling

Egetræsbænk fra det 18. århundrede

Langt gammelt egetræsbord

Gammel egetræsdør

Sofabord i massiv gammel eg

Gammel vægbeklædning af træ

Vægbeklædning af gammelt egetræ

Vægbeklædning af brænde

Gammel træbeklædning

Beklædning af eg

menu

Åbent fra i morgen08:00 kl

+31(0) 488 455 025

da
nyhedsrapporter

Hvorfor bruge vindtørrede egetræsbjælker?

Ligesom vin og whisky bliver kvaliteten af egetræ bedre med tiden. Jo længere tid egetræet tørrer i fri luft, jo lavere bliver fugtindholdet, og jo bedre bliver træets kvalitet. Egetræ med lav fugtighed giver flere fordele. Det er mindre tilbøjeligt til at blive deformeret og kan lettere bearbejdes.

Hvad er fugtindholdet i frisk egetræ?

Frisk eg har stadig et højt fugtindhold: omkring 30-50%. Hvis der bruges frisk eg i en konstruktion, er der stor sandsynlighed for, at træet vil vride sig, krympe og revne under tørringsprocessen.

Hvordan tørres bjælkerne?

Eg tørrer bedst i fri luft og vil tørre naturligt under forskellige vejrforhold; fugtindholdet reduceres moderat ved kontakt med vind og sol. Det er vigtigt, at bjælkerne eller brædderne opklodses med såkaldte stopklodser eller tørrelister, så alle træets overflader er i direkte kontakt med udeluften.

Vindtørrede egebjælker gennemgår normalt en tørringsproces på mindst fem år og nogle gange op til 10 år. Varigheden af denne proces afhænger af bjælkens hovedstørrelse. En større, tungere egebjælke har brug for mere tid til at tørre end en mindre, lettere bjælke.

Mere information om vores lager af vindtørrede egetræsbjælker?

Hvad er fordelene ved vindtørret egetræ?

Vindtørret egetræ bruges til mange forskellige formål på grund af dets mange fordele. Når træet gennemgår denne tørreproces, bliver det mere stabilt end nyskåret træ. Det gør det mindre modtageligt for vridning, revner og andre formændringer, som kan opstå, når træet stadig er fugtigt. Denne stabilitet er afgørende for at forhindre skader på f.eks. facader og stuk efter opførelsen.

Desuden reducerer tørringsprocessen risikoen for insekt- og svampeangreb, hvilket er særligt vigtigt, hvis træet bruges udendørs eller placeres i fugtige omgivelser.

Fordi fugten er fjernet fra træet, er vindtørret eg lettereend nysavet eg. Det kan være en fordel i konstruktioner, hvor vægten er en faktor.

Desuden er tørt egetræ generelt lettere at arbejde med end fugtigt træ. Uanset om der saves, høvles eller fræses, er processen mere jævn og præcis.

Finishen på malet eller bejdset arbejde forbedres betydeligt ved at bruge tørret eg. Finishen på malet eller bejdset arbejde forbedres betydeligt ved at bruge tørret eg. Fordi træet er mere stabilt og tørt, bliver finishen mere holdbar og holder også længere.

Sidst, men ikke mindst, giver vindtørret eg et karakteristisk udseende og en farve, som mange sætter pris på. Bjælkerne får en smuk naturlig grålig nuance på grund af vejrets påvirkning. Dette æstetiske aspekt kan være en vigtig grund til at vælge denne type træ.

Hvad er prisniveauet for vindtørrede egebjælker?

Prisniveauet for vindtørrede egetræsbjælker er generelt højere end for frisk savet egetræ. Man kan sammenligne med en flaske rødvin fra Bordeaux-regionen; en 2016-flaske er som regel dyrere end en 2021-flaske. Det er der flere logiske grunde til, blandt andet vindtørret egetræ.

Først og fremmest kan visse egetræsbjælker eller -planker blive skæve eller vride sig på grund af tørringsprocessen, hvilket gør dem usælgelige. Derudover medfører omkostningerne til jorden og den tilhørende vedligeholdelse i de år, hvor den opbevares, yderligere omkostninger. Desuden kræver det særlig opmærksomhed løbende at kontrollere træets kvalitet og omhyggeligt at stable det. Det er afgørende for en optimal tørringsproces. Kort sagt kræver den langsigtede tørringsproces først og fremmest en betydelig investering i penge, men også tid og omhu for at sikre, at processen forløber gnidningsløst. Det forklarer, hvorfor vindtørret egetræ normalt har et højere prisniveau end frisk savet egetræ.

Den nederste linje

Vindtørret egetræ får, ligesom vin og whisky, en bedre kvalitet med tiden. Frisk eg indeholder oprindeligt 30-50% fugt, hvilket kan forårsage deformationer i et projekt. I modsætning til frisk træ gennemgår vindtørret egetræ en tørringsproces på mindst fem til 10 år, hvilket resulterer i mere stabilt træ og også en lavere vægt. Det er mindre tilbøjeligt til at blive deformeret og revnet og giver bedre beskyttelse mod insekter og svampe. På trods af en højere pris end frisk eg kan fordelene retfærdiggøre investeringen for dem, der sætter pris på kvalitet.

Vil du vide mere om vindtørret eg? Du er velkommen til at kontakte os.