Information om eg - nyttige tips og kuriositeter

Åbent fra i morgen08:00 kl

da

Eg bjælker tør

Vindtørrede egebjælker

Spær af egetræ vindtørret

Lange egetræsplanker

Vindtørrede linjer af eg

Gamle planker

Gamle havneplanker

Eg Reims planker

Gamle fyrre- og granplanker

Jernbaneplanker af eg

Gamle egetræsplanker

Hylder til vinpresse af gammelt egetræ

Gamle egetræsplanker

Brædder af stødtræ

Egetræsplanker naturkant

Planker af fransk eg

Gamle træbjælker

Gamle egebjælker

Gamle fyrretræsbjælker

Gamle elmebjælker

Gamle egetræsbjælker til børn

Gamle åse

Gamle pullerter

Gamle amerikanske fyrretræsbjælker

Gammel træbase

Gamle planker fra jernbanevogn

Vognbrædder af børstet eg

Vognbrædder af eg høvlet

Vognbrædder af hårdt træ

Gamle vognbrædder af fyrretræ og gran

Plankebord

Plankenbord gammel eg

Bord af vognbrædder

Klosterbord i eg

Bord med træstamme af eg

Gammelt udendørs bord i eg

Træloftsbeklædning

Gamle tagplader af egetræ

Gamle brædder til tagbeklædning

Tagbeklædning af fransk eg

Trægulv

Gammelt egetræsgulv

Egetræsgulv

Gammelt amerikansk fyrretræsgulv

Gammelt fyrretræsgulv

Arkitektonisk samling

Egetræsbænk fra det 18. århundrede

Langt gammelt egetræsbord

Gammel egetræsdør

Sofabord i massiv gammel eg

Gammel vægbeklædning af træ

Vægbeklædning af gammelt egetræ

Vægbeklædning af brænde

Gammel træbeklædning

Beklædning af eg

menu

Åbent fra i morgen08:00 kl

+31(0) 488 455 025

da

Valget er (forhåbentlig allerede) truffet: Det bliver træ.
Det er fantastisk og oprindeligt, og netop fordi det er et naturprodukt, er det vigtigt at være opmærksom på et par ting. Vi giver gerne gode råd om opbevaring, forarbejdning og vedligeholdelse af det indkøbte træ.

Savning og høvling

Kan jeg save og/eller høvle træet?
Ja, det er rigtigt! Det meste af træet er blevet renset for søm, gamle søm og jernrester. Alligevel kan der være et tabt stykke jern derinde. Så vær forsigtig, når du saver og høvler: Tjek altid, at brættet eller bjælken er helt fri for jern for at undgå skader på værktøjet.

Kan træet begynde at arbejde efter savning og/eller høvling?
Når træet saves og/eller høvles, er der risiko for, at der sker noget bagefter: Træet kan revne, flække, vride sig eller blive skævt. Det sker ikke altid, og det er svært at vurdere effekten. Denne risiko er forbundet med at save bjælker eller planker om. Husk på dette.

Vedligeholdelse og rengøring

Hvordan skal jeg behandle træet, så jeg nemt kan rengøre det?
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt (og smukt!) at behandle træet med olie, sæbe eller lak. Dette kan forhindre pletter og cirkler i træet med minimal ændring af træets farve. Prøv altid den valgte behandlingsmetode på et lille stykke resttræ først og se, om farven og glansen falder i din smag.

Kan jeg rengøre træ med vand?
Træ rengøres bedst med en let fugtig klud. Brug grøn sæbe og ikke et universalrengøringsmiddel eller lignende produkt. Der er vandopløselige bestanddele i alle træsorters træbeholdere. Hvis man bruger meget vand, kan der opstå pletter eller cirkler: I så fald er træets indhold kommet op til overfladen. Brug ikke for meget vand til høvlet træ, og dup træet tørt så hurtigt som muligt, hvis det alligevel har været i kontakt med meget vand.

Hvad er de blåsorte pletter i egetræet?
Disse pletter kan være forårsaget af garvesyre. Eg er en garvesyreholdig træsort. Hvis garvesyre i vådt egetræ kommer i kontakt med metal, opstår der korrosion, og træet kan blive blåsort. Disse pletter kaldes også oxidpletter. Det er et naturfænomen, og egetræ har tilfældigvis denne egenskab. Garvesyren kan også “lække” ud af egetræet. Det såkaldte afløb af garvesyre kan give pletter på en terrasse eller væg. Husk dette, når du vælger egetræ til udendørs brug.

Hvordan kan du forebygge de blåsorte pletter?
Undgå, at egetræet kommer i kontakt med metal. Efterlad ikke søm eller værktøj på et udendørs egetræsbord, og fastgør træet med skruer i rustfrit stål.

Hvordan kan man fjerne blåsorte pletter?
Hvis oxideringspletterne ikke er for dybe, kan de nemt fjernes med oxalsyre. Bland dette i forholdet 1:10 med vand (1 del oxalsyre til 10 dele vand), og påfør det på egetræet med en pensel.

Træ indendørs

Hvordan bevarer træ sin form bedst indendørs?
Det er nødvendigt at måle luftfugtigheden i rummet med en luftfugtighedsmåler. En luftfugtighed på mellem 55 og 65 procent sikrer, at træet arbejder så lidt som muligt. Især med et trægulv og/eller -bord er det vigtigt at måle dette løbende med et hygrometer.

Er træ følsomt over for lav luftfugtighed?
Træ kan krympe ved lav luftfugtighed. I de kolde vintermåneder kan centralvarmen eller brændeovnen forårsage lav indendørs luftfugtighed. Desuden kan tørt vejr få luftfugtigheden til at blive lav i et ventileret indendørs rum.

Træ udendørs

Er egetræ egnet til udendørs brug?
Eg er en smuk træsort at anvende i et udvendigt projekt og også meget mere holdbar end nåletræ. Egetræet vil ældes naturligt på grund af forskellige vejrpåvirkninger.

Hvordan fungerer eg udendørs?
Da luftfugtigheden udendørs kan variere meget, kan træ begynde at arbejde. Denne risiko er iboende i valget af træ. En bjælke eller planke krymper i tørt vejr og udvider sig i fugtigt vejr. Direkte og skarpt sollys kombineret med tørt vejr kan få træet til at vride sig eller endda revne. Husk dette i de varme sommermåneder, og sæt et udendørs egetræsbord i skyggen i det lyse sommervejr.

Hvordan vedligeholder jeg mit udendørs egetræsbord?
Til et udendørs bord anbefaler vi ikke at behandle træet, men at rengøre det med en børste og grøn sæbe eller bagepulver. Det er også en god idé at børste træet rent en gang om året med en hård børste. Vi anbefaler ikke at sprøjte træet rent med en højtryksrenser, fordi vandets kraft kan få træet til at tage skade og/eller splintre.

Betjening og opbevaring

Er der styr på træet?
Nej, men den store fordel ved at bruge gammelt træ er, at det meste af virkningen nu er ude af træet. Træ er et naturprodukt og vil, afhængigt af fugtigheden, altid have noget arbejde. Det skal der tages højde for. Som følge af forskelle i omgivelsernes temperatur og fugtighed kan træet enten afgive eller optage fugt. Det kan få træet til at arbejde eller vride sig: en egenskab ved træ.

Hvordan forhindrer jeg stort set uønsket træpåvirkning?
Træ kan begynde at arbejde, hvis det pludselig oplever en ændring i temperatur og luftfugtighed. Vores skure kan have en (stor) forskel i temperatur og luftfugtighed i forhold til det rum, hvor træet tages fra efter købet. Jo større denne forskel er, jo større er risikoen for træbearbejdning. Det er bedst at lade træet akklimatisere sig i ro og mag efter købet. I de kolde vintermåneder kan du bruge et skur eller en garage til at akklimatisere træet i ca. 10 dage, før du flytter det til et varmere rum. Selv i dette varmere rum anbefales det at lade træet akklimatisere igen i ca. 10 dage før forarbejdning.

Hvordan skal jeg opbevare træ indendørs?
Hvis træet skal opbevares i længere tid, anbefaler vi, at det sker i et mørkt, tørt rum med lidt (eller helst ingen) sollys. Sørg for, at brædderne ikke ligger på jorden (f.eks. ved hjælp af et par bjælker), og brug f.eks. et tæppe til at dække træet med. Hold desuden øje med luftfugtigheden; en luftfugtighed på mellem 55 og 65 procent er mest ideel.

Hvad er den bedste måde at opbevare træ udendørs på?
Sørg for, at bjælkerne eller brædderne ikke ligger på jorden (f.eks. ved at bruge et par bjælker), og læg træet under et læskur. Undgå, at træet kommer i kontakt med direkte sollys i
forår og sommer.

Træorm

Støder du på et ormehul i skoven?
Ormehuller betyder ikke altid, at dyrene er aktive i træet. Derfor er ormehuller normalt ikke et problem. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt dyrene er inaktive, kan vi tilbyde træormedød på forespørgsel.


Kan jeg støde på et dyr i skoven?
Det meste af vores sortiment er brugt træ. Vi kan ikke garantere, at der ikke bor dyr i skoven. Hvis der er tvivl om tilstedeværelsen af træorm, kan vores personale give træormsdød på anmodning. I så fald skal du behandle træet med det forebyggende efter købet. Sørg for, at træet først er savet, høvlet og/eller boret, før du påfører træormemiddel: da produktet er mest effektivt ved
træets overflade.