Åbent indtil i dag 17:00
Mange kender sikkert de smukke bindingsværkshuse i forskellige dele af Europa. Disse historiske strukturer er ægte perler i landskabet, i byerne eller på landet. Hvorfor blev disse huse og gårde bygget på denne måde? Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg selv vil renovere et bindingsværkshus?
Tømmerrammekonstruktion bruger ligesom trærammekonstruktion hovedsageligt træbjælker i sin konstruktion. I modsætning til, hvad nogle fejlagtigt siger, er håndværk ikke en stil, men en byggeteknik. Væggene mellem træbjælkerne plejede at være fyldt med fletværk af grene og andre naturlige materialer som halm, ler og kalk, som også gav god isolering. Bindingsværk er en byggestil, hvor den bærende struktur består af træbjælker, og rummene er fyldt med grene, dækket med en naturlig blanding af halm og ler. Denne byggemetode opstod i det 12. århundrede, da der var mangel på natursten, og bindingsværk var en hurtig, tilgængelig og isolerende måde at bygge huse på. Den arkitektoniske stil er mest udbredt i Tyskland, Holland, Frankrig og England.
Byggeriet af de første bindingsværkshuse begyndte i slutningen af det 12. århundrede. I de følgende århundreder skete der en befolkningstilvækst og urbanisering, hvor folk flyttede til byerne, og der skulle bygges mange nye huse. Mellem det 13. og 17. århundrede var bindingsværksstilen den dominerende byggemetode i visse områder. På grund af manglen på natursten i nogle regioner blev folk kreative med de naturlige materialer, der var til rådighed: træ, halm og ler.
Bindingsværkshuse findes i forskellige dele af Europa, især i lande som Tyskland, Holland, Frankrig og England. Byggeteknikken blev primært brugt i lavtliggende områder, hvor der var mangel på natursten i tidligere tider. Tag for eksempel den tyske by Quedlinburg, hvor der blev bygget mange bindingsværkshuse i det 16. århundrede. I dag er byen optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, så den historiske arkitektur kan stadig beundres.
Egetræ blev ofte valgt til konstruktionen af bygningerne. Egetræet vokser naturligt i landskabet, og træet er kendt for sin styrke og holdbarhed. For både at bevare den kulturhistoriske værdi og renovere bæredygtigt foretrækker ejere af bindingsværkshuse ofte egetræ igen.
Eg, som er den mest almindelige træsort i træhusbyggeri, har mange gode egenskaber. Det er dog vigtigt at overveje visse aspekter. Først og fremmest er det vigtigt, at egetræsbjælkerne er helt tørre. Når man bruger frisk savet egetræ i en konstruktion, er der risiko for, at bjælkerne arbejder, hvilket kan resultere i vridning, skævhed eller revner, som kan forårsage skader på ler- og stråpudsen. For at undgå dette vælges ofte tørrede egetræsbjælker, som lufttørres udenfor. En generel tommelfingerregel er, at en bjælke tørrer cirka 1 centimeter om året ind til kernen. For en egebjælke på 15×15 cm betyder det, at den har brug for 5-7 års vindtørring for at være helt tør med en fugtighedsprocent på ca. 18-20 %.
Vores virksomhed har specialiseret sig i salg af historiske e gebjælker og vindtørrede egebjælker, som begge er optimale løsninger, når man skal vælge byggematerialer til renovering af historiske bygninger, især bindingsværkshuse. For huse med bindingsværk tilbyder vi to muligheder:
Man kan vælge at renovere bindingsværkshuse med gamle, historiske egebjælker. Dette valg har flere fordele. Det respekterer den kulturhistoriske værdi af den middelalderlige arkitektoniske stil, bidrager til et æstetisk udseende gennem brugen af gammelt egetræ, og bjælkerne er normalt mere end hundrede år gamle, hvilket gør dem tørre (med et fugtindhold på omkring 17 til 20 %). De gamle egetræsbjælker opbevares i vores overdækkede, tørre skur.
Håndværkere og renoveringsfirmaer kan også vælge vindtørret eg. Denne type eg har tørret udendørs i årevis, hvilket har resulteret i et lavere fugtindhold og mindre modtagelighed over for angreb. Dette er en fordel for at reducere skader på stuk eller ydervægge. Derudover har disse bjælker den fordel, at de er fri for søm eller gamle søm, indhak er udelukket, og de er formstabile, hvilket gør det nemt at høvle dem til den rigtige størrelse.
Vil du vide mere om egetræ i bindingsværkshuse? Du er velkommen til at kontakte os!